Ik ben Pieter Claeys, geboren in India en opgegroeid te Herent nabij Leuven, België.

Leuven

Reeds op jonge leeftijd had ik een passie voor cultuur en media. Zo was ik lid van de jeugdjury van het Internationaal Jeugdfilm Festival te Antwerpen in 1993. 

Tijdens mijn middelbare schooltijd aan het Sint-Pieterscollege in Leuven, waar ik de richting Latijn – Moderne Talen volgde, nam ik als violist en acteur deel aan producties van theatergroep Thespikon. Daar kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet kan acteren, maar het heeft me wel de nodige podiumervaring opgeleverd.

En waar ik een mindere acteur bleek was ik een fervent schrijver voor mijn eigen website, nieuwsbrief en natuurlijk het schoolblad. Dat leverde me in 2000 mijn enige gecensureerde artikel op: een persoonlijk stuk over hoe dat is om openlijk homoseksueel te zijn op een katholiek jongenscollege; de directie was not amused.

Amsterdam

Op mijn 18e trok ik naar Nederland om er Scandinavische Talen en Culturen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Al bleef het niet alleen bij Scandinavistiek, naast mijn minor Amerikanistiek volgde ik vakken zoals Tweede Taalverwerving en Spaans en was ik actief bij studievereniging Nordom en in de medezeggenschap. 

Dat ik mijn kennis en vaardigheden op professioneel vlak in wilde zetten voor een organisatie of instelling met maatschappelijk belang stond buiten kijf. Net zoals mijn passie voor organiseren, communiceren en presenteren. Zo deed ik een aantal jaar vrijwilligerswerk voor diverse feesten en organisaties in de lhbt-gemeenschap en schreef ik artikelen voor lokale en internationale gay media. Ook geef ik sinds 2008 lezingen en presentaties over lhbt-geschiedenis. 

Vanuit mijn werk ging ik als lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de Hogeschool van Amsterdam in discussie met de bezetters van het Maagdenhuis in 2015 en was ik nauw betrokken bij de daaruit volgende bestuurlijke ontvlechting van UvA en HvA – sommigen beweren zelfs dat ik de Raad van Toezicht naar huis getwitterd heb. 

Tot slot was ik in 2017 actief en zichtbaar binnen PrEPnu, een actiegroep die ijverde voor het legaliseren en beschikbaar stellen van de hiv-preventiemethode PrEP. In die hoedanigheid heb ik een aantal geprezen mediaoptredens verzorgd in binnen- en buitenland. 

Inmiddels woon en werk ik al meer dan twee decennia in Amsterdam en pendel ik jaarlijks nog een aantal keer naar België.

Buiten mijn werk zet ik mij vrijwillig in voor mijn buurt en geniet ik van mijn favoriete podcasts, concerten en films en neem ik occasioneel deel aan een pubquiz met vrienden. 

Linkedin

Voor een actueel overzicht van mijn professionele werkzaamheden verwijs ik je graag naar mijn profiel op LinkedIn

Social media

Op sociale media ben ik o.a. te volgen via Instagram en Twitter

Foto hierboven: (c) Bart Dewaele voor De Standaard